Charakterystyka opakowań cukierniczych

Cukiernie i firmy zajmujące się produkcją słodkich przysmaków wiedzą jak ważne jest nie tylko dopracowanie przepisu i wyglądu jedzenia, ale również jakości opakowań. Podczas wyboru jednego z wielu rodzajów opakowań warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Najważniejszym z nich jest rodzaj materiału, z jakiego wykonywane są tego typu produkty. Który z nich najbardziej nadaje się do ciasta?

Pierwszym i najbardziej znanym materiałem wykorzystywanym do produkcji opakowań wyrobów cukierniczych jest tektura lita. Opakowania wykonane z tektury charakteryzują się tym, że są ekologiczne i posiadają atesty spożywcze, które pozwalają na bezpośredni kontakt z żywnością, bez obaw o jakiekolwiek zatrucie i tym podobne. Materiał jest w pełni przystosowany do przechowywania ciast i innych produktów, ponieważ zapakowane jedzenie ma możliwość swobodnego „oddychania” i nie istnieje ryzyko nasiąknięcia wilgocią. Jeśli jednak firma chce być pewna, że produkowana żywność będzie odpowiednio zabezpieczona, możliwe jest powleczenie tektury folią spożywczą, dzięki której na opakowaniu nie powstają tłuste plamy. Niejeden producent opakowań z tektury zapewnia najwyższej jakości produkty, które cechują się zarówno świetnym wykonaniem, jak i ciekawą szatą graficzną, opartą o logo i motyw przewodni danej firmy.

Warto zainteresować się także kolejnym rodzajem opakowań, mianowicie opakowaniami z tektury falistej. Opakowania cukiernicze kartonowe tego typu nie zdarzają się tak często jak w przypadku pizz czy też zwykłych paczek używanych przez sklepy internetowe z odzieżą lub kosmetykami. Nie oznacza to jednak, że tego typu kartony nie nadają się do ciast i żywności. Wręcz przeciwnie – stanowią one świetne rozwiązanie, w szczególności z przypadku pakowania dużej ilości pączków czy też ogromnych tortów wielopiętrowych, które najczęściej pojawiają się na ślubach. Poza tym nie mają większego zastosowania. Jest tak dlatego, że pomimo iż nadają się do przewożenia wcześniej wymienionych produktów, nie posiadają one atestów do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Są także bardziej narażone na działanie wilgoci, co można zauważyć szczególnie w przypadku przewożenia pizz.

Każdy z wymienionych opakowań cukierniczych charakteryzuje się różnymi cechami. Może to być lepsze zabezpieczenie przed wilgocią, bardziej atrakcyjny wygląd oraz wyjątkowo komfortowe zamknięcie. Opakowania cukiernicze mogą mieć różnych producentów, dlatego przed wyborem jednego z nich warto jest zapoznać się z ofertą kilku sklepów, w tym z naszym.

Estetyka i wytrzymałoć to główne cechy naszych produktów.